Klimamål forpligter byrådene
Indlæg bragt i Nordjyske den 16. september 2021 af Jes Lunde, Spidskandidat for Det Radikale Venstre i Aalborg ved Kommunalvalget 2021
Kommunalvalget handler også om klima og natur. Vi skal have sat turbo på den grønne omstilling i Aalborg med en stribe af nye initiativer, der kan gennemføres i det kommende byråd.
Klimaet har kæmpet sig op i toppen af den politiske dagsorden globalt – og med rigtig god grund. Prognoserne for, hvad den menneskeskabte CO2-udledning vil forvolde af skader på klimaet med katastrofale konsekvenser, har meget længe været dystre. FN’s klimapanel har advaret i årtier.
Klimaændringerne er nu så tydelige, at alle kan se det med kolossale skovbrande, oversvømmelser, tørke og andre ulykker. Vi er nødt til at foretage hurtige og drastiske reduktioner i udledningen af drivhusgasser, hvis vi skal have en chance for at undgå de allerværste skader.
Danmark har vedtaget bindende klimamål, hvor vi skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030 i forhold til 1990 og hvor målet er at blive helt klimaneutralt i 2050. Meget af det kræver ny national lovgivning – og her viger regeringen desværre tilbage i forhold til at tage konkrete initiativer.
Der burde hurtigst muligt vedtages en CO2-afgift, så det bliver betydeligt dyrere at belaste klimaet. Vi burde holde op med at bygge stadigt flere motorveje, som vi ved giver mere trafik og dermed CO2 udledning. Vi burde presse på i EU-Kommissionen og det Europæiske Råd for en langt mere ambitiøs fælles indsats.
Herhjemme må vi gå helt i front i arbejdet, både for at være med til at sætte et godt eksempel, der kan inspirere andre – men også for at udvikle løsninger og teknologier, der kan blive en økonomisk succes for Danmark, når de efterspørges af andre. Det har vi allerede haft stor succes med inden for vindenergi, men også inden for rent vand og håndtering af affald og spildevand.
Samtidigt skal vi have kommunerne langt mere på banen for at nå målene. Her skal Christiansborg hjælpe med at fjerne unødvendige barrierer og understøtte omstillingen med statslig finansiering.
I det kommende byråd i Aalborg Kommune bør der vedtages en række konkrete initiativer:
Indarbejde klimahensyn konsekvent i indkøbspolitikken, så kommunen fuldt ud understøtter den bæredygtige produktion og et offentligt forbrug med stadigt lavere klimabelastning.
Indgå lokale partnerskaber med erhvervslivet, hvor kommunen stiller en indledende rådgivning til rådighed for firmaer, der gerne vil blive mere bæredygtige.
Mindske mængden af lastbiler i byen ved at omlade til eldrevne varebiler. Branchen er positiv over for ideen. Der skal tages initiativ til etablering af en løsning.
Fordoble midlerne til cykelstier, så flere trygt og sikkert kan lade bilen stå.
Etablere flere ladestandere til elbiler – og presse på for, at de bliver lige så nemme at benytte som en tankstation. Væk med abonnementskrav og indretning, så de kan bruges med alle ladestik.
Udtagning af lavbundsjorde af markdriften. Erfaringen viser, at der er brug for et kommunalt supplement for at komme op i gear i indsatsen, og for at skabe løsninger, der kan gavne både klima, natur og biodiversitet.
Plante mere skov, der opsuger CO2. Skovrejsning er godt for både klima, natur og grundvand.
Solceller på tagene på de egnede kommunale bygninger.
Omlægning af hele den kommunale bilpark til elbiler til gavn for både klima, luftkvalitet og reduktion af støj.
Hurtigere udfasning af kul på Nordjyllandsværket.
Give befolkningen bedre mulighed for at træffe de gode valg i privatlivet ved at sætte fokus på oplysning – meget gerne allerede fra barnsben, ved at viden om de gode valg på klimaets vegne indgår i alle skolers undervisning.
Nationalt har Borgertinget, der består af 99 borgere, der af Danmarks Statistik er tilfældigt udvalgt ved lodtrækning, fremlagt 119 forslag til klimahandling. Aalborg Kommune bør gå kataloget igennem med en tættekam og tage fat i så meget som muligt af det, der kan løses lokalt.
Det vil Radikale Venstre tage initiativ til i det byråd, der vælges den 16. november.